budowa drogi od cmentarzyka
Moderatorzy: Borowice.pl, Gawe, Cieslak
budowa drogi od cmentarzyka
Witam.Ostatnio odwiedziłem cmentarz jeńców i mam takie pytanie-w jakim celu budowana jest droga,która zaczyna sie własnie przy cmentarzyku i biegnie w górę doliny Myi ?Trwają tam poważe prace, droga została poszerzona,utwardzona,zostało zrobione odwodnienie a wszystko to prowadzi przez las i kończy się w momencie dojscia do potoku Myi.Wie ktos cos na ten temat ?
Wygląda na to , że droga jest ukończona. W ubiegłym tygodniu zrobiłem sobie mały spacerek do Szwedzkich Skał , ruszając od cmentarzyka przy Drodze Sudeckiej. Jest położony nawet asfalt, czego się raczej nie spodziewałem. Powyżej skał na Myi jest zbudowany solidny most. Pewnie jeszcze nie ma nazwy, a chyba mógłby mieć . Więc kto mu nada tą nazwę ?
Zrobiłem zdjęcia , ale nie bardzo wiem jak je tu umiescić.
W zimie droga pewnie nada się na biegówki , a lecie dla rowerów. Nadlesnictwo pewnie nie będzie miało nic przeciwko temu, chociaż nie z takiego powodu budowano tą drogę. Jednak przy zjazdach rowerem trzeba będzie bardzo uważać na poprzeczne kanały odprowadzające wodę . Moim zdaniem są niebezpieczne dla rowerzystów.
Zrobiłem zdjęcia , ale nie bardzo wiem jak je tu umiescić.
W zimie droga pewnie nada się na biegówki , a lecie dla rowerów. Nadlesnictwo pewnie nie będzie miało nic przeciwko temu, chociaż nie z takiego powodu budowano tą drogę. Jednak przy zjazdach rowerem trzeba będzie bardzo uważać na poprzeczne kanały odprowadzające wodę . Moim zdaniem są niebezpieczne dla rowerzystów.
- Cieslak
- Moderator
- Kontaktowanie:
Nazwa dla mostu... to się nadaje na wewnątrzforumowy konkurs :)
Aby załączyć zdjęcia, trzeba je nieco zmniejszyć. Następnie podczas pisania postu, poniżej okna z aktywnym tekstem, załączyć plik (Przeglądaj... --> wskazać plik --> kliknąć "Dodaj załącznik" ---> "Wyslij".)
Te rynienki to faktycznie koszmar każdego rowerzysty, który nie umie skakać na rowerze - bardzo niebezpieczne betonowe rynny są też zamontowane również na Drodze pod Reglami, po której przebiega szlak rowerowy.
Aby załączyć zdjęcia, trzeba je nieco zmniejszyć. Następnie podczas pisania postu, poniżej okna z aktywnym tekstem, załączyć plik (Przeglądaj... --> wskazać plik --> kliknąć "Dodaj załącznik" ---> "Wyslij".)
Te rynienki to faktycznie koszmar każdego rowerzysty, który nie umie skakać na rowerze - bardzo niebezpieczne betonowe rynny są też zamontowane również na Drodze pod Reglami, po której przebiega szlak rowerowy.
- Borowice.pl
- Administrator
- Kontaktowanie:
Nie jestem pewien, że przekrój koryta tego mostu jest wystarczający.
Pewnie wszyscy widzieliscie przekrój koryta mostu nad Myją na Drodze Sudeckiej.
Odległosć pomiędzy tym mostem a tym na Drodze Sudeckiej wynosi ok. 1,5 km i na tym odcinku Myję dodatkowo zasila woda z zachodnich zboczy Mostowej (niewiele) oraz wschodnich zboczy Suszu, w rejonie stromego odcinka Drogi Chomontowej (trochę więcej, ale też mało).
Przechodzimy do wyliczeń:
- przekrój koryta nowego mostu wynosi ok. 2,5 m szerokosci x ok. 3 m wysokosci = ok. 7,5 m2,
- przekrój koryta mostu na Drodze Sudeckiej wynosi ..... ile razy więcej?
Obym się mylił, bo inaczej w ciągu 2-3 lat z tego mostu niewiele nie zostanie...
Pewnie wszyscy widzieliscie przekrój koryta mostu nad Myją na Drodze Sudeckiej.
Odległosć pomiędzy tym mostem a tym na Drodze Sudeckiej wynosi ok. 1,5 km i na tym odcinku Myję dodatkowo zasila woda z zachodnich zboczy Mostowej (niewiele) oraz wschodnich zboczy Suszu, w rejonie stromego odcinka Drogi Chomontowej (trochę więcej, ale też mało).
Przechodzimy do wyliczeń:
- przekrój koryta nowego mostu wynosi ok. 2,5 m szerokosci x ok. 3 m wysokosci = ok. 7,5 m2,
- przekrój koryta mostu na Drodze Sudeckiej wynosi ..... ile razy więcej?
Obym się mylił, bo inaczej w ciągu 2-3 lat z tego mostu niewiele nie zostanie...
- Borowice.pl
- Administrator
- Kontaktowanie:
Cieslak pisze: ... chciałbym zadeklarować, że tej zimy spróbuję dobiec do nowego mostu na nartach, aby uczcić pierwszy sezon zimowy nowej inwestycji
Trzymam za słowo
Gdyby nie te rynienki byłaby fajna trasa na nartorolki - pod górę oczywiscie do ćwiczenia podbiegów.
Wróć do „Turystyka w Borowicach”