Kamienie
Moderatorzy: Borowice.pl, Gawe, Cieslak, wkarkonosze
Ja również zostałem zarażony wirusem poszukiwania przydrożnych kamieni, w trakcie ostatnich kilku spacerów, które odbyłem z rodziną na przełomie kwietnia i maja szczególną uwagą został objęty materiał skalny znajdujący sie na poboczach dróg i scieżek.
Efektem tych poszukiwań jest kilkanascie fotografii przydrożnych kamieni, z których czterech nie doszukałem się na przesieckiej stronie i w opisach zamieszczonych na forum.
Aby temat nie poszedł w zapomnienie pozwolę sobie zamiescić te cztery fotografie.
1. skrzyżowanie lesnych dróg na trasie pomiędzy Drogą Sudecką, a Polanką z wyrażnym oznaczeniem 1873
2. przy drodze prowadzącej z Cmentarzyka na północ do Drogi Sudeckiej, odczytałem litery FAD i datę 1939
3. przy końcu drogi, a własciwie już scieżki prowadzącej z Cmentarzyka Jeńców do potoku Myja, kamień w połowie przysłonięty rosnącym drzewem, dają się odczytać dwie ostatninie cyfry prawdopodobnie roku 1896.
4. przy czarnym szlaku Petrowka za odejsciem II Drogi w dół z wykutym rokiem 1860
Efektem tych poszukiwań jest kilkanascie fotografii przydrożnych kamieni, z których czterech nie doszukałem się na przesieckiej stronie i w opisach zamieszczonych na forum.
Aby temat nie poszedł w zapomnienie pozwolę sobie zamiescić te cztery fotografie.
1. skrzyżowanie lesnych dróg na trasie pomiędzy Drogą Sudecką, a Polanką z wyrażnym oznaczeniem 1873
2. przy drodze prowadzącej z Cmentarzyka na północ do Drogi Sudeckiej, odczytałem litery FAD i datę 1939
3. przy końcu drogi, a własciwie już scieżki prowadzącej z Cmentarzyka Jeńców do potoku Myja, kamień w połowie przysłonięty rosnącym drzewem, dają się odczytać dwie ostatninie cyfry prawdopodobnie roku 1896.
4. przy czarnym szlaku Petrowka za odejsciem II Drogi w dół z wykutym rokiem 1860
- Borowice.pl
- Administrator
- Kontaktowanie:
Jeju, sirand, moja kopara jest przy podłodze... to ja już zarozumialczo myslałem, że w promieniu 5 km od Borowic nie ma kamienia z datą, co to bym go nie znał, a Ty mi tu takie rzeczy wypisujesz!!!???
Cieslak - tys autorem tego tematu - daj chłopu punkt "Pomógł", może się kiedys wymienimy na cos płynnego
Teraz jestem we Wrocławiu, ale już mam ochotę się wyrwać w Karkonosze, coby te odkrycia obejrzeć na własne oczy!
Cieslak - tys autorem tego tematu - daj chłopu punkt "Pomógł", może się kiedys wymienimy na cos płynnego
Teraz jestem we Wrocławiu, ale już mam ochotę się wyrwać w Karkonosze, coby te odkrycia obejrzeć na własne oczy!
Próbując odczytać inicjały wyryte w kamieniu widocznym na fotce nr2 dogrzebałem się do informacji, że jest to skrót od nazwy paramilitarnej organizacji Freiwillige Arbeitsdienst - F.A.D. - Ochotnicza Służba Pracy, która powstała w Niemczech w roku 1931 i miała na celu dać zastępczą pracę wielu bezrobotnym młodym Niemcom w czasach recesji gospodarczej.
FAD uczestniczył głównie w pracach lesnych, rolnych i przy budowie dróg.
Organizacja dotrwała do końca kryzysu i w końcu roku 1933, w przeddzień wielkich robót publicznych w hitlerowskich Niemczech została przekształcona w Służbę Pracy Rzeszy - Reichsarbeitsdienst czyli RAD (przybliżony odpowiednik polskiej powojennej Służby Polsce).
Powyższe sugeruje, że rok wyryty na kamieniu to raczej 1933, a nie 1939.
Poniższy link pozwoli nam podziwiać chłopaków z F.A.D.
foto FAD 1933
Powyższy tekst jest trochę OT ale myslę, że geneza napisów na przydrożnych kamieniach może kogos zainteresować.
FAD uczestniczył głównie w pracach lesnych, rolnych i przy budowie dróg.
Organizacja dotrwała do końca kryzysu i w końcu roku 1933, w przeddzień wielkich robót publicznych w hitlerowskich Niemczech została przekształcona w Służbę Pracy Rzeszy - Reichsarbeitsdienst czyli RAD (przybliżony odpowiednik polskiej powojennej Służby Polsce).
Powyższe sugeruje, że rok wyryty na kamieniu to raczej 1933, a nie 1939.
Poniższy link pozwoli nam podziwiać chłopaków z F.A.D.
foto FAD 1933
Powyższy tekst jest trochę OT ale myslę, że geneza napisów na przydrożnych kamieniach może kogos zainteresować.
- m_ajk
- Odznaka Duża Brązowa
- Kontaktowanie:
Jerzy pisze:Dzięki Ciekawe gdzie pierwotnie stał ten kamień?
http://www.przesieka.pl/kamienie.html
We fragmencie z "Karkonoszy":
"[...] W latach 1898-1899 powstaje ciekawa scieżka z Polany przez Pielgrzymy do Słonecznika, a w roku następnym, piękna scieżka z Michałowic obok Gawrów do Rozdroża pod Wielkim Szyszakiem a następnie wschodnią krawędzią Wielkiego nieżnego Kotła do drogi grzbietowej. "
Można przypuszczać, że mógł stać przy tymże trawersie, przy okazji jakiegos remontu ktos poszedł na łatwiznę...
Dopiero dzisiaj ponownie spojrzałem na mapkę z usytuowaniem kamieni w temacie Przydrożne kamienie na stronie głównej serwisu i spieszę sprostować położenie kamyczka nr 37. W rzeczywistosci stoi on przy południowym końcu drogi dochodzącej do górnego biegu potoku Myja w przybliżeniu na przeciw skałki Słup. pieszę z korektą ponieważ mój poprzedni opis był nieprecyzyjny i faktycznie można go było różnie interpretować.
Wróć do „Turystyka w Karkonoszach”